Açık Kaynak İşletim Sistemi 2.Dönem 1.Yazılı | Bilişim Konuları

Açık Kaynak İşletim Sistemi 2.Dönem 1.Yazılı

1. Linux işletim sisteminde ROOT neyi ifade eder? Yazınız.

CEVAP:Linux işletim sistemlerinde, sistem yöneticisi ROOT olarak isimlendirilmiştir.

2. Linux işletim sisteminde konsol ekranında kullanılan su komutunun görevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Sistem yöneticisi haklarına erişmek için su komutu ile etkin kullanıcıya root hakları verilebilir.

3. Pardus’ta Alt+F2 kısayol tuşunun işlevi nedir?

CEVAP: Pardus’ta çalıştır komutu Alt+F2 kısayol tuşu ile açılır.

4. passwd komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Oluşturulan kullanıcı hesabının şifresi passwd komutu ile belirlenir veya güncellenir.

5. Pardus’ta useradd komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus’ta kullanıcı ekleme, useradd komutu ile konsoldan gerçekleşebilir.

6. Pardus’ta userdel komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: userdel komutu ile kullanıcı hesabı ve onunla ilgili tüm dosyaları silebilirsiniz.

7. Pardus’ta groupadd komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Konsolda grup oluşturabilmek için groupadd komutu kullanılabilir.

8. Pardus’ta groupdel komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Konsoldan groupdel komutu ile sistem üzerindeki gruba ait tüm girdileri siler.

9. Pardus’ta exit komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Sistem yöneticisi hesabından çıkış için exit kullanılır.

10. Pardus işletim sistemi editörleri nelerdir? Yazınız.

CEVAP: Nano, KWrite, KAte, Vim




11. Pardus işletim sistemi editörlerinde kullanılan Ctrl+P kısayol tuşunun işlevi nedir?

CEVAP: Pardus işletim sistemi editörlerinde yazdırma kısayol tuşudur.

12. Pardus işletim sistemi editörlerinde kullanılan Ctrl+S kısayol tuşunun işlevi nedir?

CEVAP: Pardus işletim sistemi editörlerinde kaydetme kısayol tuşudur.

13. Linux işletim sisteminde VIM editöründe :w komutunun işlevi nedir?

CEVAP: Yapılan değişiklikleri kaydetmeyi sağlar.

14. Linux işletim sisteminde VIM editöründe :q komutunun işlevi nedir?

CEVAP: Programdan çıkmayı sağlar.

15. Linux işletim sisteminde paket kavramı neyi ifade eder? Yazınız.

CEVAP: Bir uygulamayı ya da işletim sisteminin bir parçasını, tüm bileşenleriyle toplu olarak ifade eden kavramdır.

16. Linux işletim sisteminde bulunan PİSİ nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus’ta bulunan paket yöneticisidir. Paketleri kurmayı sağlar.

17. Linux işletim sisteminde bulunan Wine yazılımın kullanım maksadı nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus’ta Windows programlarını çalıştırabilmek için Wine Emülatörü kullanılır.

18. Linux işletim sisteminde pisi install komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus işletim sisteminde komut satırında paket yükleme komutudur.

19. Linux işletim sisteminde pisi remove komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus işletim sisteminde komut satırında kurulu paketi kaldırma komutu komutudur.

20. Linux işletim sisteminde pisi search komutunun işlevi nedir? Yazınız.

CEVAP: Pardus işletim sisteminde komut satırında paket araması yapan komutudur.

Yorum Yap