Bilgisayar Donanımı Klasik Soruları ve Cevapları
Soru 1. Bilgisayar nedir?
Bilgisayar programlanabilir bir makinedir. Günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır.
Soru 2. Bilgisayarın farklı işlevleri nelerdir?
Bir bilgisayar aşağıdaki işlevleri yerine getirir;
a) Verilerin Kabul Edilmesi
b) Verilerin İşlenmesi
c) Verilerin Depolanması
d) Verilerin Görüntülenmesi
Soru 3. Bir ana bilgisayar ile mini bilgisayar arasındaki farklar nelerdir?
Mini bilgisayar orta ölçekli bir çok işlemcili ve çok kullanıcılı bir bilgisayardır. Aynı zamanda orta seviye sunucu olarak da adlandırılır. Ancak ana bilgisayarlar, genellikle tüm odaları ya da zemini kaplayan devasa bilgisayarlardır. Çok pahalı bilgisayarlardır.
Soru 4. Süper bilgisayar nedir?
En hızlı bilgisayar türü. Süper bilgisayarlar çok pahalıdır ve çok büyük miktarda matematiksel hesaplama gerektiren özel uygulamalar için kullanılmaktadır. Örneğin, hava durumu tahmini bir süper bilgisayar gerektirir. Süper bilgisayarların diğer kullanımları arasında animasyonlu grafikler, akışkan dinamik hesaplamaları, nükleer enerji araştırması ve petrol aramaları sayılabilir.
Soru 5. Giriş ve Çıkış Aygıtları nelerdir ve ne için kullanılır?
Giriş aygıtları, bilgisayara giriş vermek için kullanılır. Ancak çıktı aygıtları, sonucu bilgisayardan geri almak için kullanılır. Giriş aygıtlarına örnek olarak klavye, fare, tarayıcı, dijital kamera atc …, çıktı aygıtlarına örnek olarak monitör, yazıcı, projektör vb. verilebilir.
Soru 6. Depolama Aygıtı Nedir? Yaygın olarak kullanılan sınıflandırma nedir?
Depolama aygıtları, verileri bilgisayarda depolamak için kullanılır. Farklı tipte depolama aygıtları şunlardır:
a) Manyetik Aygıtlar.
b) Optik Cihazlar.
c) Katı Hal Depolama Aygıtları.
Soru 7. Bir işleme cihazı derken ne demek istiyorsunuz? Çeşitli işleme cihazları nelerdir?
Bir bilgisayarın temel işlevi verileri işlemektir. Bir bilgisayardaki çeşitli işlem aygıtları şunlardır:
a) Mikroişlemci
b) Yonga seti
c) BIOS
Soru 8. Seri ve Paralel Portu karşılaştırınız?
Seri port ve paralel port, bilgisayarın içine / dışına veri aktarmak için kullanılır. Seri port iletiminde bir seferde sadece 1 bit iletilir. Kişisel bilgisayarlardaki çoğu seri bağlantı noktası, RS-232C veya RS-422 standartlarına uygundur. Yazıcı gibi harici bir cihazı bağlamak için paralel bir arayüz kullanılır. Bilgisayarlarda, paralel bağlantı noktası 25 pinli bir bağlayıcı kullanır (tip DB-25) ve nispeten yüksek bant genişliği gerektiren yazıcıları, bilgisayarları ve diğer aygıtları bağlamak için kullanılır. Paralel veri iletimini kullanır.
Soru 9. Arayüz nedir?
Bunlar, bilgisayarınızın çeşitli aygıtlarla bilgi alışverişinde bulunmasını sağlayan iletişim kanalıdır.
Soru 10. Mikroişlemci nedir?
Bilgisayardaki en önemli elektronik bileşen. Verileri işlemek için programlanabilir bir mantıksal aygıttır. Kişisel bilgisayar dünyasında, MICROPROCESSOR ve CPU terimleri birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Soru 11. Mikroişlemcinin hızını etkileyen faktörler nelerdir?
Mikroişlemcinin hızını etkileyen faktörler aşağıdadır.
a) İşlemcide oluşturulan talimat sayısı.
b) Bant Genişliği
c) Saat Frekansı
d) İşlemcinin içindeki transistör sayısı
Soru 12. Çoklu görev ve çoklu işlem arasındaki farklar nelerdir?
Çoklu görev: İşlemcinin, programları hızlı bir şekilde değiştirerek aynı anda birden fazla program yapmasını sağlar. Burada çoklu işlemcilerin katılımı yok.
Çoklu işlem: İşlemcinin, birden fazla işlemci kullanarak aynı anda birden fazla program yapmasını sağlar.
Soru 13. Fsb ve Bsb arasındaki fark nedir?
FSB: Ön Yan Veri Yolu. Sistem veriyolu için kullanılan başka bir isim. Ön Yan Veri Yolu, CPU’yu ana belleğe bağlar. BSB: CPU’yu Level 2 ön belleğine bağlayan bir mikroişlemci veri yolu Arka Yüz Veri Yolu olarak adlandırılır. Genellikle, bir arka veri yolu, Ön Yüz Veri Yolu’ndan daha hızlı bir saat hızında çalışır.
Soru 14. Bir mikroişlemci paketi nedir? Farklı paketlemelerde neler mevcut?
Paketleme, bir mikroişlemciyi bir bilgisayar anakartına bağlama işlemidir. Mikroişlemci ambalajı türleri:
a) PGA
b) SPGA
c) SECC
d) LGA
Soru 15. Lga nedir?
LGA soketi, merkezi bir işlem ünitesinin (CPU) ana karta sığacak bağlantı noktasıdır. LGA Land Grid Array anlamına gelir.
Soru 16. Cisc ve Risk nedir?
İndirgenmiş Komut Seti Bilgisayarı (RISC) ve Karmaşık Komut Seti Bilgisayarı (CISC) bilgisayar yongalarının tasarlandığı iki felsefedir. RISC, 1990’larda popüler bir teknoloji kelimesi haline geldi ve işletme sektöründe kullanılan birçok işlemci RISC tabanlıydı.
Soru 17. Intel Pentium nedir?
Intel Pentium, ilk olarak Intel Corporation tarafından geliştirilen bir dizi mikroişlemcidir. Bu tür işlemciler 1993’ten beri birçok kişisel bilgisayarda kullanılmıştır.
Soru 18. Pentium III ve IV arasındaki farklar nelerdir?
1993 yılında Pentium üssü ile başlayan çok sayıda Pentium işlemci hattı var. Son Pentium girişlerinden Pentium III ve Pentium 4 arasında şu farklar bulunmaktadır.
a) Pentium III işlemcisinde, veri yolu hızı genellikle 133 MHz (100 MHz’de olmasına rağmen). Pentium IV’teki en düşük veri yolu hızı 400 MHz’dir ve çok daha yüksek hızlara sahip sürümler vardır (“aşırı sürüm” için 1066 MHz’de üst sıralarda).
b) Pentium 4s, Pentium III’lerden daha küçüktür.
c) Pentium III işlemcilerinde (çoğunlukla) yaklaşık 512 KB önbellek bulunur. Pentium 4 işlemciler ise 512 KB’dan başlıyor.
Soru 19. Intel Celeron ve Pentium İşlemci ailesi arasındaki farklar nedir?
Celeron
Build Gaming Computers’a göre, Celeron işlemciler standart ev bilgisayarı kullanımı için tasarlanmış düşük kaliteli işlemcilerdir. SciNet, en iyi Celeron işlemcisinin, yaklaşık 2.0 GHz’lik bir saat hızı limiti olan 128kb L2 Önbelleğe sahip olduğunu ve 1,75V çekirdek voltajında çalıştığını bildirir. Bunlar karşılaştırma için faydalı sayılardır.
Pentium
En iyi Pentium işlemci Pentium 4 Prescott’tur. CPU Scorecard, potansiyel bir 3.0 GHz saat hızı olan 1 MB (1024kb) L2 önbelleğe sahip olduğunu ve yaklaşık 1,4V hızında çalıştığını bildirdi. En düşük performans gösteren Pentium 4 işlemcisi Willamette, potansiyel olarak 2.0 GHz saat hızında ve yaklaşık 1.7V hızında çalışan, 256kb L2 önbelleğe sahip.
Soru 20. Hyper Threading nedir? Kullanımı kullanım alanları nelerdir?
Bir yürütme iş parçacığı veya sadece bir “iş parçacığı”, CPU’ya gönderilen bir dizi talimattır. Hiper iş parçacığı, yedek işlem döngülerinin daha iyi kullanılmasına yardımcı olmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. Hiper iş parçacıklı işlemciler, şu anda bir iş parçacığını yürütmek için gerekli olan verileri tutmak için kullanılan küçük yüksek hızlı bellek depolama alanlarından oluşan yinelenen bir kayıt kümesine sahiptir.
Bir CPU çekirdeği ertelendiğinde, verilerin bellekteki başka bir yerden alınmasını beklerken, yedek kopya döngülerini farklı bir iş parçacığı yürüterek geçirmek için bu yinelenen kayıtları kullanabilir. İkinci kayıt grubu, ikinci iş parçacığının yürütülmesi için gereken verilerle önceden yüklenecektir, böylece CPU çekirdeği derhal çalışmaya başlayabilir.
Soru 21. Intel Atom İşlemcisi nedir?
Intel’e göre, Intel Atom işlemcisi ailesi, Intel’e göre, netbook’lar, cep telefonları ve tablet PC’ler gibi ultra taşınabilir cihazlarda bulunan son derece küçük merkezi işlem birimleridir (CPU). Küçük ve hafif enerji kullanımına rağmen, Atom işlemcileri e-posta ve anlık mesajlaşma gibi en yaygın görevleri yerine getirebilir.
Soru 22. Nehalem Mimarisi nedir?
Nehalem, Intel’in yeni mikroişlemci mimarisi Core i7 yongaları, Nehalem adlı bir mimari kullanılarak üretilen ilk işlemcilerdi.
Soru 23. Intel’in Ağır Hizmet Mikroişlemcisi hangisi?
Intel Xeon.
Soru 24. Intel işlemci ailesinden sunucu ve iş istasyonu için hangi işlemci uygun?
Intel Xeon
Soru 25. Amd’ın tam adı nedir?
Gelişmiş mikro cihazlar.
Soru 26. Isı emici nedir? Kullanımı nedir? Sistemde olmazsa ne olur?
Bir soğutucu, bir cihazın sıcaklığını düşürmek için kullanılan bir bileşendir. En yaygın olarak mikroişlemci üzerinde bulunur. Sistem düzgün bir şekilde sabitlenmezse, işlemciye daha fazla zarar gelmesini önlemek için sistem otomatik olarak kapanacaktır.
Soru 27. Sistemde bir cpu fan niçin yerleştirilmelidir?
Sistemi serin ve daha fazla çalışır hale getirmek için.
Soru 28. Mikroişlemcinin aşırı ısınmasının sebepleri nelerdir?
a) İşlemci fanı doğru şekilde bağlanmamış olabilir.
b) İşlemciye ısı emici ile temas etmemelidir.
c) Atlama telleri işlemcinin üzerinden geçecek şekilde yapılandırılabilir.
d) Gerilim beslemesi uyumsuz
Soru 29. Monitörde görüntü ise sorun ne olabilir?
a) CPU fanı sorunu
b) Isı emici ile ilgili sorun
c) Güç ile ilgili sorunlar
d) Uygun olmayan Atlama Teli ayarları
Soru 30. Sistemde geleneksel bellek kullanımı nedir?
Geleneksel belleğin boyutu 640KB’dir. Ayrıca DOS belleği veya Temel bellek olarak da adlandırılır. Bu bellek, Word, Lotus vb. Bazı küçük programlar tarafından kullanılır. DOS 640KB’dan fazla kullanamaz.
Soru 31. Bilgisayardaki ana bellek nedir?
Bir bilgisayardaki ana hafızaya Rasgele Erişim Hafızası denir. RAM olarak da bilinir. Bilgisayarın, işlem yapmak için gerektiğinde hızlı ve doğrudan erişime sahip olması için işletim sistemi yazılımını, yazılım uygulamalarını ve merkezi işlem birimi (CPU) için diğer bilgileri depolayan bilgisayarın parçasıdır.
Soru 32. Önbellek nedir? Daha fazla önbellek kullanan bir işlemci kullanıyorsanız avantaj nedir?
Önbellek, RAM ve İşlemci arasındaki bellek alanıdır. Eğer önbellek artarsa sistemin hızı da artar.
Soru 33. Ram’ın farklı türleri nelerdir?
SRAM, DRAM, VRAM, SGRAM, DDR-SDRAM vb….
Soru 34. Sram ve Dram arasındaki farklar nelerdir?
SRAM
Statik RAM, her bir veri bitini altı metal oksit yarı iletken alan etkisi transistörü veya MOSFET üzerinde depolar. SRAM, yüksek kapasite gerektirmeden mümkün olan en hızlı veri erişimini gerektiren cihazlarda kullanılır. Bazı örnekler CPU önbellek ve veri yolu, sabit disk ve yönlendirici tamponları ve yazıcılarıdır.
DRAM
Dinamik RAM, her veri biti için eşleştirilmiş bir transistör ve kondansatör kullanarak verileri depolar. Kondansatörler sürekli olarak elektrik sızdırıyor ve bu da bellek kontrolörünün verileri korumak için DRAM’i saniyede birkaç kez yenilemesini gerektirir.
Soru 35. Farklı Dram türleri nelerdir?
FPMDRAM, EDO DRAM, SDRAM, RDRAM, DDR-SDRAM
Soru 36. Ddr1- ve Ddr2 Arasındaki Fark Nedir?
DDR2, DDR RAM’in halefidir. DDR 2, bilgisayar sistem belleğinde çeşitli teknolojik yükseltmelerin yanı sıra gelişmiş bir veri hızı da içerir. DDR, daha yüksek saat hızı nedeniyle DDR-I belleğinin iki kez veri aktarım hızına erişme yeteneğine sahiptir. DDR-I’den daha düşük bir voltajda da çalışır: 2,5 yerine 1,8 volt.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>