En Çok Kullanılan Veri Tabanları - Bilişim Konuları

En Çok Kullanılan Veri Tabanları

veritabanı kullanım oranları

PostgreSQL

PostgreSQL;sql standartlarına uygun, açık kaynak kodlu ve ücretsiz, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir. Hemen hemen bütün Unix türevi işletim sistemlerinde ve NT çekirdekli Windows sistemlerde çalışır.

PostgreSQL iyi performans veren, güvenlik ve özellik bakımından gelişmiş düzeydedir. PostgreSQL Postgres VTYS nin geliştirilmesiyle oluşturulmuştur. Zengin veri tiplerini destekler (Array,JSON,integer,boolean, vs..) PostgreSQL’in geliştirilmesi; 1977 de Berkeley üniversitesinde Ingres adında ki ilişkisel veritabanı geliştirilmeye başlanmasına dayanır. 1986-1994 yılları arasında bu VTYS Postgres adını aldı ve Illustra tarafından satın alınıp Informix olarak geliştirilmeye devam edildi. 1994 de SQL özelliklerinin eklenmesiyle Postgres95 adını aldı. 1996 yılında kod geliştirilmesi için e-mail listesi açıldı ve birçok gönüllü Postgres95 i geliştirmek için çalışmaya başladı. 1996 yılında Sql standartlarını desteklemesiyle PostgreSQL adını aldı.

Türkiye’de ve dünyada birçok büyük proje PostgreSQL kullanmaktadır. (Türkiye Jokey Kulübü, BiletX, SourceForge, Greenpace, Cisco, …)

PostgreSQL in genel avantajları:

  • Açık kaynak kodlu
  • Ücretsiz
  • Platform bağımsız
  • Dünyanın birçok yerinde geliştiricisi olması
  • ANSI SQL uyumlu
  • Hemen bütün dillerde veritabanı programlama imkânı (C/C++, Java, .Net, Perl, Python, Ruby, Tcl, ODBC,…)
  • Geniş destek imkânı
  • Replikasyon (Master-Slave)

PostgreSQL in desteklediği genel özellikler:

  • Transaction
  • Subquery
  • View
  • Foreign key
  • User defined types (Tür tanımlama)
  • Inheritance (Miras)
  • Rules (rol tanımlama)
  • Functions tanımlama
  • Stored Procedure tanımlama
  • Joins
  • Trigger
  • Açık API desteği
  • Operatör tanımlama
  • Index
  • TableSpace (veritabanının bazı bölümlerini farklı yollarda tutabilmek)
  • JOBS tanımlama
  • Sequances
PostgreSQL in sınırları
Max veritabanı büyüklüğü Sınırsız
Max tablo büyüklüğü 32 TB
Max satır büyüklüğü 1.6 TB
Max kolon büyüklüğü 1 GB
Max satır sayısı Sınırsız
Bir tabloda max kolon sayısı 250-1600 (kolon tipine göre)
Tablo başına max index sayısı Sınırsız

MsSQL

MSSQL Microsoft firmasının oluşturduğu bir veritabanı türüdür. Çoğu zaman MYSQL ile karıştırılabilir. MYSQL açık kaynak kodlu bir yazılım iken MSSQL bu anlamda kullanıcılara maliyetli gelebilir Web ya da masaüstü programlamada programcılar veritabanı kullanacaklarsa eğer öncelikle bir veritabanı sistemi seçmelidir. Bu ihtiyaçlara göre değişir. Bazı programcılar programdaki yapıları gereği Access’ i seçerken, bazıları da yine programın ihtiyaçları gereği MSSQL ya da MYSQL gibi veritabanı sistemlerinden birini seçerler.

Bir web programcısı olarak MSSQL kullanmayı seçmişseniz eğer bu veritabanını oluşturmak, yönetmek ve kısacası tasarlamak için bir programa ihtiyacınız vardır. Bu programın adı SQL Server 2008 R2′ dir. Veya daha kısıtlı işlemler yapabileceğiniz SQL Server 2008 Express Edition da işinizi görebilir.

Bu programlar aracılığı ile MSSQL tipinde bir veritabanı oluşturur, veritabanını tasarlar, gerekli ayarları yaparsınız. Yani kısacası veritabanı tasarımı yaparsınız.

MySQL

Veritabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımdır. İlişkisel veri tabanını çeşitli tablolar arasında organize edilmiş verilerden oluşan veri tabanı olarak açıklayabiliriz. Bu farklı tablolar arasındaki veriler, çeşitli anahtarlar vasıtası ile birbirlerine bağlanırlar. İlgili tablolarda, sütunlar arasında bir anahtar sütun yeralır. Bu anahtar sütun aracılığı ile birden çok tablo verileri birbiriyle bağlantı sağlayabilir ve herhangi bir sorgulamada birlikte görüntülenebilir. MySQL çifte lisanslı bir yazılımdır. Yani hem Genel Kamu Lisansı’na (GPL) sahip özgür bir yazılım, hem de GPL’in kısıtladığı alanlarda kullanmak isteyenler için ayrı bir lisansa sahiptir.

Ayrıca MySQL işlemlerini SQL adı verilen, veritabanlarına erişmek için kullanılan en yaygın ve standart dil ile yapıyor.

MySQL’in Temel Özellikleri Nelerdir?

MySQL UNIX, OS/2 ve Windows platformlarında kullanılabilmektedir. Fakat Linux altında daha yüksek performans sergilemektedir. MySQL içerisinde ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.

Farklı karakter setlerini (iso8859-9, utf-8, latin-5 …) ve onlara göre sıralama yapılmasını destekliyor, farklı dillerde hata mesajları verebiliyor.

Çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahip.

MySQL’in 4.0 sürümü ile birlikte “transaction” desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir. Böylece çok daha işlevsel bir hale gelmiştir.

Transaction ve atomik işlem kullanan çeşitli tablo tiplerini desteklemektedir.

MySQL Nerelerde Kullanılır?

Güçlü bir veritabanı yönetim sistemi olan MySQL veritabanı gerektiren hemen hemen her ortamda rahatlıkla kullanılabilir. Ama özellikle web sunucularında en çok kullanılan veritabanıdır, asp, php gibi birçok web programlama dili ile kullanılabilir.

MySQL Hangi Veritabanı Nesnelerini Desteklemektedir?

  • Tables (Tablo)
  • Views (Görüntü) (Görüntüleme)
  • Procedures (Prosedür/Yordam)
  • Triggers
  • Cursors

Oracle

Oracle , Kaliforniya kökenli bir yazılım şirketidir. 1977 yılında kurulmuş ve bugünlere kadar birçok başarıya imza atmıştır. Öncelik olarak Java programlama dilinin günümüz halinin mimarıdır. 145 ülkede hizmet veren şirket aynı zamanda sunduğu yazılım ve araçlarla milyonlarca insan tarafından tercih edilmiştir. İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri olarak tanımlayabiliriz. Bu genel anlamda RDBMS olarak anılmaktadır ki aynı tanımın İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır.

Oracle Veritabanı Nedir?

Oracle veritabanı verilerin tamamını güvenli bir biçimde tutarak on binlerce insana aktarabildiğimiz yapıdır. Temelde veritabanı yönetimi olarak dünya üzerinde en büyük projelerin altında yer alır. Zaten Microsoft’tan sonra en büyük şirket Oracle olduğu için dünya genelinde büyük projeler için Oracle veritabanı kullanılır.

Oracle veritabanı üzerinden uygulamaları yönetebildiğimiz gibi geliştirmekte mümkündür. Bu noktada Oracle Apex büyük ölçüde ihtiyacımız olacak bir destektir. Oracle Application Express isimlerinin kısaltılmışı olarak Oracle Apex denmektedir.

Hazır uygulamalarla, ihtiyacımız olan düzenlemeyi yapmamıza sebep olan programlar sunar. Veritabanı merkezli uygulama geliştirmelerinde ve web tabanlı yazılımlarda kullanılır. Veritabanı üzerinde çalışan ve ayrıca bir Application server kurulumuna gerek duymayan Oracle yazılımıdır.

Oracle veritabanı farklı standartlar altında kullanıcılara sunulur. Bunlar arasında seçeceğiniz veritabanı paketinde var olan özellikler fiyat yönünden belirleyici unsurdur.

Örneğin bir işlemcinin kullanılabildiği, düşük kullanım alanı sunan ve çeşitli uygulama izinleri bulunmayan bir veritabanını ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Ancak daha güçlü, daha işlevsel ve daha büyük verileri işleyerek ulaştırabileceğiniz bir veritabanına ihtiyacınız varsa Oracle resmi sayfasından veritabanı türlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca 1 ve 5 yıl arasında yapacağınız lisans seçimleri mevcut.

BerkeleyDB

Berkeley DB, yüksek performanslı, gömülü bir veritabanı kütüphanesidir.

C,C++,Java,Perl,Python,Tcl,Smalltalkve diğer programlama diliyle kullanılabilmektedir. Veritabanı, sıralı anahtarları/verileri tutar ve bir anahtar için birden fazla veriyi destekler. Berkeley DB, aynı anda çalışan binlerce iş parçacığının (thread)256 terabayt büyüklüğünde bir veritabanına erişebilmesini mümkün kılar. UNIX türevleri, Windows ve  gerçek zamanlı işletim sistemleriniİşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Pek çok işletim sisteminde çalışabilir.

DB2

  • Access ve MySQL e göre daha performanslı, ancak küçük işletmelere göre daha yüksek maliyete sahiptir.
  • Unix ve Windows üzerinde çalışabilir.
  • Transaction logging”, “trigger” ve “stored procedure” özelliklerine sahiptir.

 

Açıklardan etkilenen ürünler DB2 Universal Database versiyon 7.x ve 8.x olarak raporlandı. IBM’in DB2 veri tabanı ailesi ilişkisel bir veri tabanı olarak, bazı platformlarda çalışan bir açıkortamıdır. DB2 veri tabanı tek kullanıcılı uygulamalardan, çok büyük ve çok kullanıcılı sistemlerebüyüklüklerde kullanılabilir bir veri tabanı sistemidir. NGS Uyarısı’na göre açıklar “kritik/ yüksek risk taşıyor” şeklinde sınıflandırılmış.

Informix

  • Ücretli ve güçlü bir veritabanıdır.
  • Orta ölçekli işletmelerin yükünü kaldırabilecek kapasitededir.
  • 1994’deki Postgres kodundan geliştirilmeye başlanmıştır

Microsoft Access

Access , İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi ile çalışan bir veri tabanı oluşturma programıdır. İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi sisteminde bir veri tabanı dosyasında birden fazla tablo oluşturulabilir ve bu tablolar arasında birbirleriyle ilişki kurulabilir. Kurulan ilişkiler  sayesinde farklı tablolardaki veriler sanki aynı tablodaymış gibi kullanılabilir.

Microsoft Access bir İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi uygulamasıdır. Bir veri tabanını oluşturmak ve kullanmak Access ile diğer veri tabanı uygulamalarına göre çok daha kolaydır. Bunun nedeni Access’in , Windows ortamının Grafiksel Kullanıcı Arabiriminin sağladığı avantajların tümünden yararlanma imkanı vermesidir. Grafiksel Kullanıcı Arabirimi , karmaşık komut dizilerini öğrenmeyi gerektirmeden , ekran üzerindeki nesneler ve simgeler yardımıyla , fare desteğinden de yararlanarak kullanıcının çalışmasına olanak verir. Örneğin , geleneksel veri tabanı uygulamalarında iki tablo arasında bağlantı kurmak için oldukça karmaşık komut dizileri yazmak gerekirken , Access’te bu iş basit bir fare hareketiyle gerçekleştirilebilir.

Microsoft Access ile kullanıcının kolaylıkla yapabileceği bazı işlemler şunlardır ;

  • Birbiriyle bağlantılı yada bağlantısız çok sayıda tablo ve/veya veri tabanı yaratılabilir.
  • Veri tabanlarını güncel tutabilmek için gereken işlemler , istenildiğinde kullanıcı tarafından tasarlanabilen formlar vasıtasıyla yapılabilir.
  • Değişik yöntemlerle istenilen verilere ulaşılabilir ve çıktılar ekran yada yazıcıya yönlendirilebilir.
  • Değişik biçim ve boyutlarda rapor ve etiket basımı gerçekleştirilebilir.
  • Veri tabanında bulunan sayısal veriler üzerinde matematiksel hesaplamalar yaptırılabilir ve sonuçlar istenildiğinde raporlanabilir veya veri tabanında saklanabilir.
  • Verilerin grafikler yardımıyla analizi yapılabilir ve raporlanabilir.
  • Kayıtlar üzerinde filtreleme ve sorgulama işlemleri yapılarak istenilen kayıtların görüntülenmesi ve işleme konulması sağlanabilir.
  • Excel , Word , Paradox , Dbase vb tabloları Access’te kullanılabilir yada Access tabloları bu uygulamalarda kullanmak üzere kaydedilebilir.

Sybase

Bir SAP şirketi olan Sybase, 1984 yılında ABD California’da kurularak, ilk ticari client/server veri tabanı yönetim sistemini dünyaya sunmuştur. Sybase’in bilgi yönetimi ve analitik teknolojileri ile kurumsal mobilite çözümleri; başta Finans, Telekomünikasyon ve Kamu sektörleri olmak üzere birçok sektörün görev-kritik sistemlerinin altındaki teknolojidir. Sybase ile kurumlar, çok büyük boyutlardaki ve çeşitlikteki verilerini yönetebilir, bu yaşamsal verileri analiz edebilir ve kullanıcıların bulunduğu yerden ve kullandığı cihazdan bağımsız olarak işlerini yapabilmeleri için bu verileri mobilize eder. Sybase’in tüm çözümleri açıklık felsefesi üzerine kurulu olduğundan kurumlar, bilişim yatırımlarını sadece bugünkü ihtiyaçları için değil, gelecektekiler için de değerlendirebilir.

Sybase: 40,000’den fazla kurumsal referans ile kanıtlanmış teknoloji olup, Fortune 100 şirketlerinin 91’i Sybase’e teknolojilerine yatırım yapmıştır. 1984 yılından itibaren kurumsal yazılım alanındaki tecrübesi ile sürekli inavasyon felsefesi ile faaliyet göstermektedir.Bu çerçevede veri yönetimi ve mobilite alanında sürekli artan 148 ‘dan fazla patente sahip olup, bundan çok daha fazlası da onay sürecindedir. Bir SAP şirketi olan Sybase, global arenada yüzlerce ülkedeki faaliyeti en tecrübeli mühendislik ve destek kadroları ile, müşteri memnuniyeti en yüksek, toplam sahip olma maliyeti en düşük teknolojilerdendir.

Sybase, kurulduğundan günümüze pek çok teknolojik alanda öncülük yapmıştır. Tarihindeki bazı önemli noktalar aşağıda listelenmiştir:

1988 Dünyanın ilk client/server veri tabanı yönetim sistemini piyasaya sundu.
1989 Dünyanın ilk açık veri replikasyonu teknolojisini piyasaya sundu.
1999 Yatırım bankacılığı sektöründe (borsa şirketleri) dünya pazar lideri oldu.
2000 Kasım ayında dünyanın ilk J2EE sunucusunu piyasaya sundu.
2004 Mobil veri tabanlarında ve middleware teknolojilerinde pazar liderliği açıklandı.
2007 Sybase IQ petabyte seviyesinde veri ambarında, çevre dostu “yeşil” teknolojilerin önemini vurguladı.
2008 Şirket, tarihinin en başarılı finansal çeyreği rekorunu kırdı.
2008 Sybase IQ dünyanın en büyük veri ambarı rekorunu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
2008 IDC, Sybase’in veri ambarları ve analitik uygulama alanında 2007’de dünyanın en fazla gelir artışı elde eden çözümü olduğunu açıkladı.
2009 Şirket, tarihinin en başarılı finansal çeyreği rekorunu bir kez daha kırdı.
2010 Dünyanın en büyük iş yazılımları şirketi olan SAP, Sybase’i satın aldı.
2011 Gartner’ın Veri Ambarı Veri Tabanı Yönetim Sistemi Magic Quadrant’ında “Liderler” bölümüne yerleşti.

SAP tarafından satın alındıktan sonra Sybase, SAP gibi bir dünya devinin gücünü de arkasına almış, daha da artan bir başarıyla, veri yönetimi, iş zekası çözümleri ve mobilite teknolojilerinden oluşan stratejik vizyonu doğrultusunda devam etmektedir. SAP-Sybase birlikteliği, birbirini çok iyi bir şekilde tamamlayan teknolojileri sağlayan iki şirket olması itibariyle endüstri analistlerden çok olumlu yorumlar almıştır. İş zekası alanında da Sybase IQ SAP’a değer katmış, bu doğrultuda, SAP eş-CEO’ı Jim Hagemann Snabe, yaptığı basın açıklamasında Sybase IQ ürününü tamamen bağımsız bir ürün olarak koruyacaklarını, Sybase IQ’nun sahip olduğu teknolojik patentlerin SAP’nin vertabanı pazarındaki etkinliğini oluşturmak ve arttırmak için anahtar bir bileşen olarak gördüklerini açıklamıştır. Bu açıklama ile SAP, Sybase IQ ürününün gelecekte de bağımsız olarak, yani şirket bünyesindeki başka bir ürünle entegre edilmeksizin, geliştirilmeye ve olgunlaştırılmaya devam edeceğini açıkça ortaya koymuştur.

Paradox

  • Paradox gerçek bir SQL veritabanı değildir, dosyalardan oluşur.
  • Veritabanı yönetim sistemi yoktur, tablolara ulaşmak zordur.
  • Paradox tek kullanıcılı programlarda pek fazla problem çıkarmazken, ağ ortamında eğer dikkatli kullanılmazsa sorun çıkarabilmektedir.
  • Tek kullanıcılı yazılımlar içindir.
  • Paradox tablosuna yazdığınız veriler anında dosyaya kaydedilmez.
  • Paradox’ta silinen kayıtlar geri kurtarılamaz. Silinen kayıtların üzerine boş bilgiler yazılıp yeni bir kayıt için ayrılmaktadır.
  • İyi bir yedekleme sistemi kurulmalıdır, dosya bozulursa kurtarılamayabilir.
  • Bir Paradox tablosunda en fazla 255 alan (field) olabilir.

SQLite

SQLite, dünyada en çok dağıtılan ve tavsiye edilen kaynak kodları halka açık, tamamen C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve konfigurasyon gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veritabanı motorudur. SQLite, onlarca programlama dili içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Bunlardan bazıları:

BASIC,CDC++Common LispJavaC#,

Visual BasicDelphiCurlLuaTclREBOLRPHPPerlRubyObjective-CPython,

newLispHaskellOCamlSmaltalkScheme. == Yönetim Araçları == * Database Master- SQLite Yönetim Yazılımı.

NoSQL

En kısa tanımıyla (ki en başta beni şoka uğratan tanımdır 🙂 ) herhangi bir şema formatında ve “ilişkisel olmayan” verileri depolayabileceğiniz veritabanı sistemlerine kavramsal olarak verilen isimdir. “Hiç SQL kullanılmayan” anlamından çok “Sadece SQL kullanılmayan” anlamı barındırmaktadır (Not-only-SQL). Ayrıca şu ana kadar geliştirilmiş olan örneklerin gerçekten çok yüksek performansa sahip olduklarını da eklemek gerek. NoSQL veritabanı özelliklerini;

  • SQL sorgulama arayüzü ve bildiğimiz SQL sorguları ile çalışmıyor olmaları (Sorgulama arayüzleri değişkenlik gösteriyor. JSON, REST, RPC vb.. şeklinde farklı API’lerle sorgulanabilen versiyonlar mevcut. RavenDB ise tamamen LINQ ile sorgulanabiliyor!)
  • Çok-ögeli (tuple) sabit ilişkisel şemalar yerine veri tipleri önceden belirlenmemiş ve genişletilebilir veri şeması kullanıyor olmaları
  • Özellikle yatay ölçeklendirmeye göre tasarlanmış olmaları (Facebook, Google, Amazon gibi her gün terabaytlarca veriyle haşır olan devlerin NoSQL veritabanlarını tercih etmesinin ana nedenlerinden)
  • Veriyi disk ya da sadece hafızada taşıyabilir olmaları

şeklinde gruplandırabiliriz. Yukarıda verdiğim bağlantıda göreceğiniz NoSQL veritabanı sistemleri bu dört ana özelliğin farklı varyasyonlarını sergiliyor.

Bu Yazıya Tepkin Nedir?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Yorum Yap

1 Yorum