Güçlü Parola Oluşturmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Günümüzde şifreler artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Telefondan tutunda , kredi kartları , banka kartları , e-posta şifreleri, sosyal ağlarda twitter , facebook , instagram veya e-devlet için giriş yaptığımız kişisel bilgilerimizi korumak için hep şifrelere ihtiyacımız vardır.
Tüm bilgilerimizin güvenliğinden sorumlu olan ve güvenliğimizi emanet ettiğimiz şifrelerin ne kadar kırılması zor şifre ise bu bilgilerimizi koruduğumuz da kişisel bilgilerimiz o kadar güvendedir. Fakat Güvenlik için belirlediğimiz şifreler kırılması kolay şifrelerden oluşursa her an bu bilgiler, korsanların, hackerların yada kötü niyetli kişilerin eline geçmesi o kadar kolay olacaktır.
Güvenli ve güçlü bir şifre oluşturmak için dikkat edilecek en temel hususlar şunlardır:
- Eğer imkan varsa şifre yada parola en az 8 karakterden oluşmalıdır.
- Her yerde aynı parolayı kullanılmamalıdır. Çünkü kötü amaçlı hackerlar, güvenliği zayıf olan sitelerdeki parolaları çaldıktan sonra aynı parola ve kullanıcı adını, o kişiye ait olan bankacılık web siteleri, gibi daha güvenli ortamlarda kullanmaya çalışırlar.
- Parolalarınızı belli aralıklarda (1,2,6 ay) değiştirin. E-postanızdaki, online alışveriş, bankacılık sitelerindeki parolalarınızı yaklaşık en az her üç ayda bir değiştirmek için kendinize bir otomatik anımsatıcı ayarlanmalıdır.
- Parolanızdaki karakter çeşitliliği ne kadar fazlaysa, o kadar iyidir. Ancak parola çalan yazılımlar, “ve” yerine “&” veya “iki” yerine “2” gibi sık kullanılan harf-sembol dönüştürmelerini de otomatik olarak kontrol eder.
- Parola oluştururken yalnızca en sık kullandığınız veya gördüğünüz harfleri ya da karakterleri değil, klavyedeki tüm karakterler kullanılmalıdır.
- Şifreler kesinlikle klavye tuş sırasını takip eden (ardışık) karakterlerden oluşmamalı. Mesela qwerty, asdqaz, 12345, 1234, 123456 gibi birbirini takip eden harf veya rakamlar kullanılmamalıdır.
- Şifrelerde ad, soyad veya her ikisi birden kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Sevdiğiniz arkadaşınızın adı, tuttuğunuz takımın, kedinizin, köpeğinizin ve bilumum favorilerinizin adı şifrelerinizde kullanılmamalıdır. Çünkü takım adları genelde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş olmakta, kedi ve köpek isimleri ise tekir, max, kurt, boncuk, şeker gibi kolay tahmin edilebilecek isimlerden oluşabilmektedir.
- Harflerinyanı sıra, onlarla birlikte rakam ve “?, @, !, #, %, +, -, *, %” gibi özel karakterler de kullanılmalıdır.
- Şifrenizde küçük-büyük harflerin, özel karakterlerin ve rakamların aynı anda ve farklı kombinasyonlarının kullanımıdır. Örneğin, tekir!48?FEN3R#, Boncuk*39&G!Saray@ gibi.
- Bilinen kısalmaları ve kelimelerin tersten yazılmış hallerini kullanmaktan kaçının.
- Çoğu kişinin kullanabildiği aynı veya çok benzer yöntem ile geliştirilmişparolalar kullanılmamalıdır.
- Sözlükte bulunabilen kelimelerparola olarak kullanılmamalıdır.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>