İşletim Sistemi Kurulumu Ders Notları | Bilişim Konuları

İşletim Sistemi Kurulumu Ders Notları

1. BIOS nedir?

CEVAP: BIOS (Basic InputOutputSystem), giriş ve çıkış aygıtlarını, işlemciyi, HDD’yi, ekran kartını, RAM’i kontrol ederek sistemin açılmasını sağlayan bir yazılımdır. BIOS yazılımı bir ROM bellek çeşidi olan EEPROM da saklanır. Anakart’ın birçok özelliğini kullanmamıza olanak sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar.

2. ROM nedir?

CEVAP: Sadece okunabilir bellektir. Bilgileri kalıcı olarak saklar.

3. ROM çeşitleri nelerdir?

CEVAP: ROM, PROM, EPROM, EEPROM

4. CMOS nedir?

CEVAP: CMOS çipinde BIOS kullandığı tarih ve saat gibi bilgiler kayıtlıdır ve BIOS menüsünden yapılan değişiklikler CMOS’a kaydedilir. CMOS gücünü BIOS pilinden karşılar.

5. BIOS ile hangi ayarlar yapılır?

CEVAP: Tarih / Saat ayarı yapılır.
Donanım birimleri ile ilgili ayarlar (İşlemci Overclock, onboard ayarları, klavye ayarı, donanım bilgilerini görme, donanımların gerilim ayarları, hangi donanımın çalışıp çalışmayacağı, USB ayarları gibi ayarlar.. )
BOOT (ilk açılış ayarı,)
Güvenlik ayarları (şifre)

6. BIOS ayar menüsüne nasıl girilir?

CEVAP: Bilgisayar ilk açılırken POST ekranında klavyeden siyah ekranda yazan tuşa (DEL, F1, F2, F10,F12)

7. BIOS çeşitlerine örnek veriniz?

CEVAP: Award, Phoenix, ami BIOS..

8. POST nedir?

CEVAP: İlk açılıştır.Bir bilgisayarın işletim sistemi yüklenmesinden önce gerçekleştirdiği bir dizi işlemdir. Bir çeşit bilgisayarın test edilmesidir. Yani sistem bileşenlerinde (CPU, Ram, HDD, klavye gibi) bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun varsa sesli veya yazılı olarak hata mesajları verilir.

9. Aşağıdaki yazılı post hataları nedir?

a. CMOS BatteryFailed: BIOS / CMOS pilinde sorun var..
b. Keyboard Error:Klavyede sorun var..
c. Memory Test Fail: Bellekte hata / sorun var..
d. Hard Disk(s) Fail: Hard-Disk’te sorun var..

10. BOOT nedir?

Cevap: Bilgisayar ilk açıldığında hangi aygıttan başlatılacağını sırasını belirleme.

11. İşletim sistemi (Operatör System, OS)nedir?

Cevap: işletim sistemi, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak donanım ve yazılım kaynaklarının kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını sağlayan programlardır. Değişik tipte ve dilde yazılmış olan iŞletim sistemlerinin piyasada yaygın olmakla birlikte kendi arasında kullanıcı ihtiyaçlarına göre farklı versiyonları bulunmaktadır

12. İşletim sistemlerine örnek veriniz?

Cevap: Windows sistemleri ;win7-win8-XP-vista===
Linux sistemleri ; LINUX SUN SOLARIS DEBIAN PARDUS RED HAT UNIX UBUNTU SUSE FREE-DOS

13. Bir bilgisayara win7/win8 işletim sisteminin İLK KURULUM adımları nelerdir?

Cevap: bölümlendirme-biçimlendirme-kurulum…

14. İşletim sistemi İLK KURULUM adımlarından Bölümleme nedir?

Bölümleme işlemi ile fiziksel bir sabit diski C:, D:, E: gibi sanal bölümler oluşturarak çok sayıda sabit disk varmış gibi kullanabiliriz.Disk bölme işlemi içerisinde bilgi olan sabit disklerde uygulanırken çok dikkatli olunmalı aksi takdirde içerisindeki bilgiler kaybolabilir.

15. Dosya yönetim sistemi nedir?

İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir. Sanal olarak bilgisayar bütün verilerini dosya olarak saklar. Birçok dosya tipi vardır. Program dosyaları, veri dosyaları, text dosyaları gibi… Dosya sistemi adı verilen bir yol ile işletim sistemi dosyaların içindeki bilgileri organize eder.

Leave a Comment