Javascript Onclick Olayı
İnternet sayfamızdaki her şey olaylarla gözlenebilir. Farenin herhangi bir yere tıklaması, klavyeden bir şeyler yazılması, sayfanın yüklenmesi vb. eylemler olaylarla kontrol edilebilir. Olayların gerçekleşmesi ile yazılmış fonksiyonların tetiklenmesi sağlanır.
Olay yöneticileri, olay gerçekleştiğinde hazırladığımız fonksiyonları tetiklememizi sağlar. Kullanımı basittir. Html etiketlerine olay yöneticisi eklerken etiketi kapatmadan komut satırı eklenir.
Bu örneğimizde sayfamıza bir tane buton ekleme yapacağız. Butonun onclick olayına bir fonksiyon yazarak atayacağız. Bu fonksiyon ile ekrana bir mesaj kutusu ile mesaj yazdıracağız.
Javascript programımızın kodu aşağıdaki gibi olacak.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Başlıksız Belge</title> <script type="text/javascript" language="javascript"> function uyari() { alert("Butona Tıklandı"); } </script> </head> <body> <input type="button" name="dugme" value="Düğme" onclick="uyari()" /> </body> </html>
Programımız çalıştığında ekran görüntüleri aşağıdaki gibi olacaktır.
Sonraki Yazı >>