Pardus İşletim Sistemi Ağ Ayarları
Kullanıcıların en çok sorun yaşadıkları bölüm olan ağ ayarlarında ağlarla ilgili birçok ayara değinilecektir. Birkaç başlık altında incelenecek ağ ayarlarında ilk olarak “Ağ Bağlantıları” ile sisteme bir ağ ekleme konusuna göz atalım.
Resim 87 üzerinde görüldüğü gibi ağ bağlantıları farklı sekmeler altındadır. “Wired” sekmesi kablolu bağlantıları, “Wireless” kablosuz bağlantıları, “mobile Broadband” GSM operatörlerinin sağladığı İnternet’e mobil modemler üzerinden yapılan bağlan- tıları, “VPn” interneti kullanarak özel ağa bağlanmayı, “DSl” telefon hattını kullanarak geniş bant erişimini ifade etmektedir.
Yeni bir kablosuz bağlantı eklenmek istendiğinde resim 87 üzerinde görülen “Ekle” butonu kullanılır. Açılan Yeni Bağlantı Ekleme ekranındaki “Scan” butonu ile çevre- deki bağlantılar listelenecektir.
Karşılaşılan liste üzerinde herhangi bir bağlantının üzerine tıklayıp “Tamam” dendiğinde bağlantı ayarları sayfasına geri dönülecektir.
“Wireless Security” sekmesinden bağlantının koruma şifresi varsa girilir.
Son olarak bağlantıda IP adresinin otomatik alınması isteniyorsa Method “Automatic” seçmeli veya IP adresi veya DNS sağlayıcısının elle atanması isteniyorsa Method “manual” seçilmelidir. Böylece İnternet bağlantınız için statik ip verebilirsiniz.
Bu konu altında yeni bir kablosuz bağlantı eklenmesi anlatılmıştır. Ancak bu anlatım genel bir anlatım olup kablolu, kablosuz ya da diğer bağlantı türlerini de kapsamaktadır.
VPN; Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ’ın kısaltmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı yarattığı için ağa fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür. Kısacası Virtual Private Network (VPN), İnternet üzerinden başka bir yerel ağa bağlanmamızı sağlayan bağlantı çeşididir. VPN istemcisi, TCP/IP (tünel protokolleri) tabanlı protokolleri kullanarak, sanal bir bağlantı noktasına sanal bir arama gerçekleştirir. VPN istemcisi, İnternet üzerinden bağlantı kurmak istediği kaynakla sanal bir noktadan noktaya bağlantı kurar ve kaynak yada uzaktan erişime geçmek istediği sunucu kimlik bilgilerini kontrol eder ve doğruladıktan sonra VPN istemcisiyle uzaktan erişime geçtiği sunucuyla veri akışı gerçekleşir. Örneğin, bir web sitesine bağlanmamız gerektiğinde, bilgisayarımız ilk olarak güvenli bir şekilde VPN’e bağlanır. Ardından, VPN kaynaklarını kullanarak ulaşmak istediğimiz web sitesine güvenli bir şekilde bağlanmamıza yardımcı olur. Örneğin, Almanya’daki VPN ile İnternet’e bağlanmayı denediğimizde ip adresimiz dahil tüm bağlantı özelliklerimizin hepsi Almanya’daki network ağıyla entegre olduğunu görebiliriz.
“Vekil Sunucu” başlığı altında, öncelikle vekil sunucunun tanımını yapmalıyız. Vekil Sunucu (Proxy); İnternet’e erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Örneğin; bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yapmak yerine, tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler, vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır, daha sonra da tarayıcıya bu içeriği gönderir. Yani bilgisayar ağlarında, bir vekil sunucu diğer sunuculardan kaynakları isteyen istemcilerin talepleri için bir aracı olarak davranan sunucudur. Resim 92 üzerinde görüleceği gibi, Sistem Ayarları içinden vekil sunucularla ilgili vekil sunucunun olmaması, vekil sunucuların otomatik algılanması ya da vekil sunucularla ilgili ayarları elle yapma yetkisi verilmektedir.
“Bağlantı Tercihleri” başlığı altında bağlantının zaman aşımı ile ilgili ayarlar yapıl- maktadır. Sunucu, vekil sunucu, okunan soketlerle ilgili ayrı ayrı zaman aşımı süreleri belirlenebilir. Bunun dışında da FTP ile ilgili genel ağ tercihleri yapılandırılabilir.
Bluetooth
Bilgisayarınızın Bluetooth bağdaştırıcısı ile başka bir bluetooth cihaza bağlanmak için bu bölüm kullanılır.
İlk başlık olan “Aygıtlar” altında bilgisayara bir bluetooth aygıtı eklemek için “Aygıt Ekle” veya “Uzak aygıt eklemek için tıklayın” butonlarına tıklanır, tıklandıktan sonra, sistem yakındaki bluetooth cihazları taramaya başlayacaktır. Tarama sonucunda listeden aygıt seçilerek “ileri” butonuna tıklanır. Aygıtın eklenmesi için son olarak ekranda beliren pinin bağlanılan cihazdaki pinle aynı olup olmadığı doğrulandıktan sonra cihaz bilgisayara tanıtılmış olacaktır.
Bluetooth ile alınan dosyaların hangi klasöre kaydedileceği, bilgisayardaki hangi klasörlerin bluetooth ile paylaşıma açılacağı ve bu dosya aktarma işlemleri esnasında parola sorulup sorulmayacağı gibi ayarlar ”Dosya Aktarımı”sekmesi altından yapılabilir.
Son sekme olan “Bağdaştırıcılar” altında ise bluetooth bağdaştırıcısının isim ve görünürlüğü ile ilgili ayarlar yapılmaktadır.
Paylaşım
Paylaşım bölümü altında Windows makinelerin bulunduğu ağa bağlanmak için kullanılan “Samba” uygulamasının ön tanımlı ayarları yapılmaktadır. Bu bölüm altından oluşturulacak ön tanımlı kullanıcı adı ve ön tanımlı parola sadece ağ taramasında kullanılacaktır.
SSl Tercihleri
SSL yani Güvenli Giriş Katmanı (Secure Sockets Layer) protokolü, İnternet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlamaktadır. Web tarayıcı ile Web server arasındaki güvenliği http/https altında sağlar. KDE’de “SSl Tercihleri” bölümünde sisteme tanıtılmış olan sertifikalara ve sertifika sağlayıcılara ulaşılabilir. Aynı zamanda kullanıcı- ya yeni bir sertifika sağlayıcı tanımlama hakkı vermenize veya aktif olan bir sertifikayı pasif hale getirmenize olanak sağlar.
kaynak:pardus.org.tr
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>
Pardus işletim sisteminde ağ ayarlarını yapmak baya zor. Bu yazı açıklayıcı olmuş. Teşekkürler.