Scratch Programı İle Girilen Üç Sayının Ortalaması - Bilişim Konuları

Scratch Programı İle Girilen Üç Sayının Ortalaması

Scratch blok programlama her yaştan ve seviyeden programlama ile ilgilenen insanların kolayca öğrenebileceği kod bilgisi gerektirmeyen eğlenceli bir programlamadır. Bu örneğimizde temel seviyede olan programcıların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz basit bir matematiksel ortalama alma işlemi ve ekranda gösterme yapacağız.

Bu Scratch örneğimizde kullanıcının klavyeden girmiş olduğu üç adet sayının ortalamasını hesaplayan ve çıkan sonucu ekranda gösteren programı yapacağız. Bundan önceki yazımızda klavyeden girilen iki sayının ortalamasını https://www.bilisimkonulari.com/scratch-programi-ile-girilen-iki-sayinin-ortalamasi.html yapmıştık. Bu örneğimizde bir önceki örneğimize benzer olacak. Tek farkı ise girilen iki tane sayı değil üç tane sayı olacak.

Yine Scratch programlama dili bildiğimiz gibi blok tabanlı bir programlamadır. Yani kodlarla değil blok şemalarıyla program yazıyoruz. Bunun için bu örneğimizi yapmak için hangi blokları kullandığımızı yine https://www.bilisimkonulari.com/scratch-programi-kod-bloklarinin-gorevleri.html yazımızdan bakarak kolayca bulabilir ve kolay bir şekilde programı yapabilirsiniz. Şimdi programımızı yapmaya başlayalım.

İlk olarak bize gerekli olan değişkenleri tanımlayacağız. Aşağıdaki resimde kullandığımız değişkenler görülmektedir. Bu değişkenlerin isimleri sayi1, sayi2, sayi3, toplam ve ortalama değişkenleri olacaktır.

scratch-uc-sayinin-ortalamasi1

1. Programımızı başlatmak için Olaylar bloklarından 1 nolu bayrak bloğunu sahnemize ekliyoruz.

olaylar1

2. Klavyeden kullanıcının bir sayı girilmesi için istekte bulunuyoruz. Bunun için Algılama bloklarından 5 nolu dışarıdan bilgi girişi yapmamızı sağlayan bloğu projemize ekliyoruz. Aşağıdaki resimde görülüyor.

scratch-ikisayinin-toplami-1

3. Sonra Değişkenler bloklarından 3 nolu bloğu ekliyoruz. Bu blok girdiğimiz sayıyı bir değişkene aktarma işlemini yapıyor. Onun içerisine Algılama bloklarından 6 nolu cevap bloğunu ekliyoruz. Yani girilen sayıyı cevap olarak algılatıyoruz. Bu işlem aşağıdaki resimde görüldüğü gibi olacak.

scratch-ikisayinin-toplami-2

4. Daha sonra 2 ve 3. adımları tekrar uyguluyoruz. Bunu sebebi girilen ikinci sayı için. Bu işlemi yapmak için kısaca 3. adımda bulunan blokları kopyala yapıştır yaparak hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi.

scratch-ikisayinin-toplami-3

5. Sırada üçüncü sayıyı girme işlemi var. Bunun için 4. adımda anlatılan işlemleri bir kez daha üçüncü sayı için tekrarlıyoruz. Projemizin görünümü aşağıdaki resimdeki gibi oluyor.

scratch-uc-sayinin-ortalamasi2

6. Sayıları klavyeden girip değişkenlere aktardıktan sonra bu sayıların toplanması işlemini yapıyoruz. Bunun için Değişkenler bloklarından 3 nolu bloğu, Operatörler bloklarından 1 nolu bloğu aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi yerleştiriyoruz. Operatörler bloğundan 1 nolu bloğu iki kez sahnemize yerleştiriyoruz. Bunun sebebi üç sayının toplamı hesaplanacağı içindir. Projemizin son hali aşağıdaki gibi olmaktadır.

scratch-uc-sayinin-ortalamasi3

7. Toplamlarını bulduğumuz Sayıların ortalamasını hesaplatmak için yine Değişkenler bloklarından 3 nolu bloğu, Operatörler bloklarından 4 nolu bloğu aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi yerleştirerek bu girmiş olduğumuz üç sayının ortalamasını hesaplatıyor ve ortalama değişkenine aktarıyoruz. Programımızın son hali aşağıdaki gibi oluyor.

scratch-uc-sayinin-ortalamasi4

8. Son adımda ise hesaplanan ortalama değerini ekranda gösterme işlemi kalıyor. Bunun için Görünüm bloklarından 2 nolu bloğun içerisine Operatörler bloklarından 12 nolu bloğu aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi yerleştiriyoruz ve programımız bitmiş oluyor. Son olarak bayrak simgesine tıklayarak programımızın çalışıp çalışmadığını deniyoruz.

scratch-uc-sayinin-ortalamasi5

Son olarak Programın nasıl çalıştığını test ediyoruz.

Bu Yazıya Tepkin Nedir?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Yorum Yap