Silverlight Nedir
XAML tabanlı uygulama geliştirme platformu, ilk olarak .NET Framework 3.0 içerisinde entegre olarak gelen vektörel arayüzler ile yazılım geliştirilmesine olanak sağlayan Windows Presentation Foundation’in (WPF) İnternete yansımasıdır.
WPF ise uygulamaların çalıştığı pencerelerin şeffaflığı, renklerin daha belirgin ve etkin kullanımı gibi özellikleri ile karşımıza çıkan yeni nesil Form uygulamalarına ve vektörel arayüzlere verilen isimdir.
WPF’in hedef makinelerde çalışabilmesi için ise .NET Framework 3.0 (veya daha üstü bir versiyon) yüklü olması şartı aranmaktadır.
Teknik olarak baktığımızda başlangıçta XAML tabanlı uygulama geliştirme platformu, JavaScript ile kontrol edilebilen bir yapı olarak görünse de daha sonraki sürümlerle beraber C# ve Basic programlama dilleri ile geliştirilme imkânı sundu. Bu yenilik ile .NET üzerinde çalışan geliştiricilerin XAML tabanlı uygulama geliştirme platformu teknolojisine uyumu çok kolay hale getirilmiştir. Geliştirme mantığı olarak WPF’e oldukça benzemektedir. ASP.NET uygulamaların yaptığımız klasik işlemleri (metod yazma, olay yakalama vb. işlemler) XAML tabanlı uygulama geliştirme platformu ile de kolay bir şekilde gerçekleştirebilmekte, aynı zamanda online video yayınlarında kullanılan alanı azaltarak daha kaliteli videoları daha etkin bir biçimde sunabilmektir.
Uygulama Mimarisi
Silverlight ile uygulamalarımızı geliştirirken Visual Studio yazılımını kullanmalıyız.
İndirmeniz gereken diğer programlar:
Visual Studio 2010 Service Pack 1
Silverlight 5 SDK
Silverlight 5 Tools for Visual Studio 2010 SP 1
Silverlight Toolkit
Expression Blend Preview for Silverlight 5 araçlarını kurarak uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Silverlight yine Flash gibi tarayıcı üzerinde yüklü plug-in’i ile çalışabilmektedir. Bilgisayarınızda Silverlight’ın plug-in’i yoksa tarayıcı ekranına bir uyarı gelecek ve Silverlight’ı yükleyebileceğiniz adresi gösteren bir resim çıkacaktır. Bu resme tıkladıktan sonra ufak bir kurulum gerçekleştirilecektir.
Silverlight için gerekli araçları yükledikten sonra Visual Studio 2010’da File/New Project’iseçeneğini seçip Silverlight sekmesinde yer alan SilverlightApplication’ı seçerek ilk adımı atmaktayız.
Uygulamaya yeni bir isim verip OK butonuna tıkladıktan sonra karşımıza bir ekran daha gelecektir. Bu ekranda Silverlight projesi ile beraber yeni bir ASP.NET projesinin açılmak istenip istenmediği ve hangi Silverlight sürümü ile çalışmak istediği sorulmaktadır. Burada sürüm olarak Silverlight 5.0 seçiyoruz ve “Host the Silverlight application in a New Web site” onayını kaldırarak ASP.NET projesi olmadan, Silverlight projemizi oluşturuyoruz. Çünkü Silverlight tarayıcı üzerinde çalışacağı için runtime’da zaten bir HTML çıktısı üretecektir.
Yukarıdaki şekle baktığımızda şeklin orta kısmında tasarım alanını görmekteyiz. Bu alanda gerek ToolBox’ı kullanarak gerekse XAML ekranını kullanarak görsel düzeni oluşturmaktayız. Tasarım alanının hemen altında tasarım alanına ait XAML kodlarını görmekteyiz. Sol ve sağ taraflarda ise Silverlight uygulaması için gerekli pencereler yer almaktadır.
Oluşturduğumuz Silverlight projesinde hiçbir işlem yapmadan hemen derleyip çalıştıralım ve çıktıları görelim. F5 tuşu ile projemizi derleyerek çalıştırıyoruz. Varsayılan tarayıcı ile var olan Silverlight projemize ait bir HTML çıktısı oluşturarak tarayıcı içerisinde gösterecektir. Gördüğünüz gibi HTML uzantılı bir dosya içerisinde Silverlight uygulamamız çalıştı. Bir HTML sayfası üzerinde fare ile sağ tıkladığımız zaman Flash uygulamalarında olduğu gibi uygulamanın hangi teknoloji ile geliştirildiğini göstermektedir.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>