Sistem Bakım Onarım 1.Dönem 1.Yazılı-13 | Bilişim Konuları

Sistem Bakım Onarım 1.Dönem 1.Yazılı-13

1. Anakart chipsetleri(yonga setleri) kaça ayrılır ve bunların sorumlu olduğu birimler nelerdir?

Cevap :
Kuzey köprüsü ve güney köprüsü olmak üzere iki chipten oluşan chipsetler.
Kuzey köprüsü temel olarak işlemciden, bellekten, AGP veya PCI ekspres veri yollarından sorumludur.
Güney Köprüsü yongası ise giriş-çıkış birimlerinden, güç yönetiminden, PCI veriyolundan, USB ve anakarta entegre özelliklerden (ses ve ethernet gibi) sorumludur.

2. Anakart üzerindeki veri yollarını gelişim sırasına göre yazınız.

Cevap : ISA, PCI, AGP, PCI-Express

3. Ön Bellek (Cache) nedir? Yazınız.

Cevap: Çalışmakta olan programa ait komutların, verilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafızalardır.

4. Hış Aşımı (Overclock) nedir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap: İşlemcinin üreticinin etikette belirlediği hız değerinden yüksek değerlerde çalıştırılması işlemine denir. Örneğin FSB(Sistem hızı)’si 100 Mhz, saat çarpanı 20 olan bir bilgisayarda 20*100=2000 Mhz işlemci hızıdır. FSB değeri 133 Mhz yapılırsa 133*20=2660 Mhz=2.66 Ghz işlemci hızı elde edilir.

5. BIOS’un görevlerinden 3 tanesini yazınız.

Cevap:
1. CPU, Ram, Ekran Kartı gibi donanımları açılışta (POST) test eder,
2. Sistemi Hard Disk dışında bir sistemde çalıştırmak için başlangıç sürücüsünü belirlemeyi sağlar(BOOT ayarı),
3. Kullanılmayan donanım parçalarını kapatmamızı sağlar,
4. Güvenlik ayarları yapmamızı sağlar (şifre)
5. Donanımların voltaj düzeylerini ayarlar,
6. Overclock (işlemci hız aşımı) yapmayı sağlar.




6. Kasa çeşitleri neleredir? Yazınız.

Cevap: Kule (Tower), Masaüstü (Desktop), Slim Kasalar.

7. Statik elektriğin zarar verebileceği ortamlarda alınacak 4 adet önlem nedir? Yazınız.

Cevap:
1. Donanım Malzemeleri İçin Alınacak Önlemler,
2. Antistatik Çalışma Ortamı Sağlamak,
3. Kişisel Antistatik Önlemleri,
4. Manyetik Ortama Karşı Önlemler.

8. CMOS nedir? Açıklayınız.

Cevap: BIOS da yapılan değişikliklerin kayıt edildiği birimdir(bellektir).

9. İşlemcinin yapısında bulunan birimler nelerdir? Yazınız.

Cevap: Ön Bellek, ALU(Aritmetik ve Mantıksal Birim), Kontrol Birimi.

10. İşlemcinin kullandığı yollar nelerdir? Bu yollardan istediğiniz bir tanesinin ne işe yaradığını açıklayınız.

Cevap: Veri Yolu, Adres Yolu, Kontrol Yolu
Veri Yolu: İşlemci, diğer bilgisayar bileşenlerine veri iletmek için bu yolu kullanır.
Adres Yolu: İşlemci, adres yolunu çevre birimlerine ulaşmak için kullanır.
Kontrol Yolu: İşlemcinin diğer birimleri yönetmek için kullandığı yoldur.

Yorum Yap