Windows Dosya ve Klasör Özellikleri
Klasör : Bilgisayarda verileri düzenli şekilde kullanmak ve kayıt edilen verilerin rahat olarak bulunması için dosya ve klasörler ( dizin ) kullanılır .
Okul çantamızı bir klasör olarak düşünebiliriz. Çantamızın içindeki defter , silgi , kalem , kitap vs.. ise dosyalar olarak düşünebiliriz…
Nasıl ki çantamız malzemelerimizin düzenliliğini sağlıyorsa klasörde içerisindeki oyun , program , resim , müzik , yazı vs. gibi belgelerimizi düzenlememizi ve onları kolay bulmamızı sağlar.
Dosya : Bilgisayarda kayıt edilmiş belgelere dosya diyebiliriz .Örnek olarak Word’de yazdığımız bir yazı , Excel’de oluşturduğumuz bir tablo , paint’te çizdiğimiz bir resim birer dosyadır.
Yeni Klasör Oluşturmak :
Klasör oluşturmak istediğimiz yerde ( Masaüstü , belgelerim klasörü ,C sürücüsü vb…) farenin sağ tuşuna tıklanır . Açılan menüden Yeni / Klasör tıklanır .Klasöre istediğimiz bir ad verilir .
Klasör ve Dosyanın Adını Değiştirmek :
Adını değiştirmek istediğimiz klasörün (ya da dosyanın ) üzerinde iken farenin sağ tuşuna tıklanır . Açılan menüden Ad Değiştir seçilir . Klasöre vermek istediğimiz ad yazılır.
Klasör ve Dosyanın Özelliklerini Görüntüleme :
Özelliklerini görüntülemek istediğimiz klasörün (ya da dosyanın ) üzerinde iken farenin sağ tuşuna tıklanır . Açılan menüden Özellikler ‘ e tıklanır . Açılan pencereden klasörün adını , bilgisayarda nerede kayıtlı olduğunu , bilgisayarda ne kadar yer kapladığını gibi bilgiler öğrenilir .(tür-konum-boyut bilgileri)
Klasör ve Dosyaları Silmek :
Silmek istediğimiz klasöre (ya da dosyaya ) farenin sol tuşuyla bir kere tıklayarak klasör seçilir .( Klasörün rengi değişir . ) ve klavyeden Del tuşuna basılır . Açılan pencereden Evet ‘e tıklanır .
Silmek istediğimiz klasöre (ya da dosyaya )farenin sol tuşuyla bir kere tıklayarak klasör seçilir . Klasör seçili iken farenin sağ tuşuna tıklanır ve açılan menüden Sil ‘e tıklanır . Açılan pencereden Evet ‘e tıklanır .
Silinen Klasör ve Dosyayı Geri Yüklemek :
Bilgisayarda silinen dosyalar Geri Dönüşüm Kutusuna kayıt edilir . Daha önceden silmiş olduğumuz bir dosyayı tekrardan geri yüklemek için masa üstündeki Geri Dönüşüm Kutusu’na çift tıklanarak açılır . Açılan pencereden geri yüklemek istediğimiz klasöre ( ya da dosyaya) farenin sol tuşuyla bir kere tıklanarak seçilir ve Geri Al ‘a tıklanır .
Klasör ve Dosyaları Kopyalamak :
Kopyala –Yapıştır : Kopyalamak istediğimiz klasörün ( ya da dosyanın ) üzerine farenin sağ tuşuyla tıklanır . Açılan menüden Kopyala ‘ya tıklanır . Klasörü( ya da dosyayı ) kopyalamak istediğimiz pencere açılır . Bu pencerenin boş alanında farenin sağ tuşuna tıklanır . Açılan menüden Yapıştır ‘a tıklanır . Bu komutu kullandığımızda kopyalamak istediğimiz klasör veya dosyadan iki tane olur .
ÖRNEK: Belgelerim klasörü içindeki Mavi klasörünü masaüstüne kopyalamak istediğinizde.Belgelerim klasörüne çift tıklanarak açılır . Mavi klasörü üzerindeyken farenin sağ tuşuna tıklanarak açılan menüden Kopyala ‘ya tıklanır . Masaüstüne dönülür ve boş bir alanda farenin sağ tuşuna tıklanarak açılan menüden Yapıştır seçilir . İşlem bittiğinde Belgelerim klasörü içinde ve masaüstünde bir tane Mavi klasörü bulunur .
Kes – Yapıştır : Kopyalamak istediğimiz klasörün ( ya da dosyanın ) üzerine farenin sağ tuşuyla tıklanır . Açılan menüden Kes ‘e tıklanır . Klasörü ( ya da dosyayı ) kopyalamak istediğimiz pencere açılır . Bu pencerenin boş alanında farenin sağ tuşuna tıklanır . Açılan menüden Yapıştır ‘a tıklanır . Bu komutu kullandığımızda kopyalamak istediğimiz klasör veya dosya kopyalandığı yerden silinir .
ÖRNEK : Belgelerim içindeki Sarı klasörünü masaüstüne öyle kopyalayalım ki Belgelerim klasörü içinde Sarı klasörü olmasın .
Belgelerim çift tıklanarak açılır . Sarı klasörü üzerindeyken farenin sağ tuşuna tıklanarak açılan menüden Kes ‘e tıklanır . Masaüstüne dönülür ve boş bir alanda farenin sağ tuşuna tıklanarak açılan menüden Yapıştır seçilir . İşlem bittiğinde Belgelerim klasörü içinde Sarı klasörünün olmadığını masaüstünde bir tane Sarı klasörü olduğunu görürsünüz .
Ctrl + C ( Kopyala ) – Ctrl + V ( Yapıştır ) : Kopyalamak istediğimiz klasörün ( ya da dosyanın ) üzerine farenin sol tuşuyla bir kez tıklanarak seçilir . Klavyeden Ctrl + C tuşlarına birlikte basılır . Dosyayı kopyalamak istediğimiz pencere açılır . Klavyeden Ctrl + V tuşlarına birlikte basılır . Bu komutu kullandığımızda kopyalamak istediğimiz klasör veya dosyadan iki tane olur .
Ctrl + X ( Kes ) – Ctrl + V ( Yapıştır ) : Kopyalamak istediğimiz klasörün ( ya da dosyanın ) üzerine farenin sol tuşuyla bir kez tıklanarak , seçilir . Klavyeden Ctrl + X tuşlarına birlikte basılır . Dosyayı kopyalamak istediğimiz pencere açılır Klavyeden Ctrl + V tuşlarına birlikte basılır . Bu komutu kullandığımızda kopyalamak istediğimiz klasör veya dosya kopyalandığı yerden silinir .
Sürükle –Bırak Yöntemiyle : Kopyalamak istediğimiz klasör ya da dosyaya farenin sol tuşuyla tıklanır ve sol tuşu bırakmadan kopyalamak istediğimiz yere klasör ya da dosya taşınır . Bu komutu kullandığımızda kopyalamak istediğimiz klasör veya dosya kopyalandığı yerden silinir .
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>