Windows Server 2008 Genel Özellikleri
Ağ Özellikleri, Gelişmiş Güvenlik Özellikleri, Deployment Service, Uzak Uygulama Erişimi, Mer
kezi Yönetim Araçları, Performans ve Güvenilirlik Araçları, Network Load Balancing, gibi birçok gelişmiş servisi içerisinde bulunduran Windows Server 2008, uzak erişimlerde, güvenlik çözümlerinde ve merkezi aksiyonlarda çok efektif olacak bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Bu bölümde teknik kurulum detaylarına, Windows Server 2008 ailesinin bireyleri olan versiyonlara ve versiyonlar arası karşılaştırmalara yer vereceğiz. Bu değerlendirmelerin ardından Windows Server 2003 ve Windows Server 2008’in çarpıcı farklılıklarına ve performans karşılaştırmalarına da bir göz atacağız.
Teknik Özellikler ve Gereksinimler
Microsoft, yeni nesil sunucu mimarisinde yüksek performans amacıyla bazı farklılaştırmalara gitmiştir. Bununla beraber gereksiz servis ve eklentilerin Server işletim sisteminin varsayılan ku
rulumundan arındırılmış olması ile birlikte hız ve verimliliğin arttırılması yolunda önemli adımlar atılmıştır. Server 2008, sunmuş olduğu yüksek performans ve güvenlik eklentilerine karşılık çok yüksek sistem gereksinimi duymaz. Beta aşamasında bile yüksek performans vaat eden 2008’in daha ileriki yıllarda 64 Bit mimarisine yoğunlaşması ve gelişimlerini bu doğrultuda sürdürmesi bekleniyor. Server Core yapısı olarak adlandırılan yeni model ile Microsoft, arabirim ve bunun getirdiği performans düşüklüğünü ortadan kaldırmak amacıyla tamamen komut satırından yönetime imkan veren bir yapıyı gündeme getirdi. ServerCore kurulumu ve ayrıntılarını daha sonraki bölümlerde detaylı olarak ele alacağız.
Windows Server 2008 kurulumu için gerekli olacak donanım bilgisi aşağıda verilmiştir.
Windows Server 2008 Kurulumu Donanım Gereksinimleri
İşlemci | Minimum: 1GHz Tavsiye Edilen: 2GHz Yüksek Performans: 3GHz veya üzeri |
Bellek | Minimum: 512MB RAM Tavsiye Edilen: 1GB RAM Yüksek Performans: 2GB RAM (Normal Yükleme) veya 1GB RAM (Server Core Yüklemesi) veya üzeri Maksimum (32-bit için): 4GB (Standart) veya 64GB (Enterprise ve Datacenter) Maksimum (64-bit için): 32GB (Standart) veya 2TB (Enterprise, Datacenter, ve Itanium tabanlı sistemler) |
Disk Alanı | Minimum: 8GB Tavsiye Edilen: 40GB (Full installation) veya 10GB (Server Core installation) Yüksek Performans: 80GB (Normal Yükleme) veya 40GB (Server Core Yüklemesi) veya üzeri Note: 16 GB’dan yüksek belleğe sahip bilgisayarlar; paging, hibernation, veya dumping için daha fazla disk alanına ihtiyaç duyacaklardır. |
Sürücü
Gereksinimi |
DVD-ROM sürücü |
Windows Server 2008 Ailesi ve Versiyonlar
Esnek ihtiyaçlara göre yapılandırılmış olan çeşitli Windows sürümleri sayesinde kullanıcılar kendileri için en iyi yapılandırmayı seçebilir. Bu sayede maliyet ve performans oranı üst düzeyde tutulabilir. Örnek olarak 50 kul anıcıya web hizmeti sunmak isteyen bir küçük işletmenin, sadece kendi ihtiyacı olan hizmeti alabilmesi için tasarlanmış bir sürümü seçmesi çok daha verimli olacaktır. 32 ve 64 Bit mimariler için ayrı ayrı tasarlanmış Windows Server sürümleri bulunmaktadır. Microsoft, 64 Bit mimarisini öncelikli kılmak istediği için 32 Bit sürümlerin kullanım alanlarını önümüzdeki zamanlarda daraltma yoluna gidecektir. Windows Server 2008 sürümleri, 32 ve 64 Bit mimarilerine göre aşağıda detaylı olarak verilmiştir.
Windows Server 2008 Versiyonları
Windows Server 2008 ailesi 32-bir, 64-bit, itanium ve HPC içeren çeşitli versiyonlara sahiptir. Bu versyionlar ve ayrtıntıları aşağıda listelenmiştir:
Bu versiyonlar;
Windows Server 2008 Standart
Windows Server 2008 Standart 32-bit
Windows Server 2008 Enterprise
Windows Server 2008 Enterprise 32-bit
Windows Server 2008 Datacenter
Windows Server 2008 Datacenter 32-bit
Windows Web Server 2008
Windows Web Server 2008 RC0 32-bit
Windows Server 2008 Itanium (Itanium Tabanlı Sistemler İçin)
Windows Server 2008 Standart without Hyper-V
Windows Server 2008 Enterprise without Hyper-V
Windows Server 2008 Datacenter without Hyper-V
Windows HPC Server 2008
Windows Server 2008 Versiyon Karşılaştırması
Windows Server 2008 sürümlerine kısaca değinerek farklarını tanıyalım.
Windows Server 2008 Standard Edition
Windows Server 2008 Standard sürüm, bütün temel fonksiyonlar için yapılandırılmış bir sürüm olarak karşımıza çıkıyor. En çok kullanılan Windows servislerini ve rollerini destekliyor. Standart kurulumun yanı sıra Server_Core kurulumunu da destekliyor.
Windows Server 2008 Enterprise Edition
Standart sürümün desteklediği yapının yanı sıra kurumsal bazlı gelişimlere destek vermek amacıyla yapılandırılmış özellikleri de içermektedir. Network Load Balancing, Failover Clustering ve bazı Active Directory eklentileri ile zenginleştirilmiş özellikler ile daha ölçeklenebilir bir yapıya imkan tanımaktadır.
Windows Server 2008 Datacenter Edition
Windows Server 2008 Enterprise sürümün bütün özelliklerine sahip olan bu sürümün tek farkı daha fazla bellek ve işlemci desteği sunmasıdır. Bunun yanında Datacenter sürümü ile sınırsız virtual image desteği verir.
Windows Web Server 2008
Yalnızca web uygulamaları için tasarlanmış Windows Server 2008 sürümüdür. Diğer hiçbir özellik kullanılamamaktadır. Server_Core kurulumu da bu sürümde desteklenmemektedir.
Windows Server 2008 Itanium Tabanlı Sistemler
Intel Itanium 64-bit işlemcileri için web uygulamalarının çalıştırılabilmesi ve yönetilebilmesi için tasarlanmış sürümdür. Server Core ve diğer hiçbir servis desteklenmemektedir.
Windows Server 2008 Without Hyper-V
Windows Server 2008 Datacenter, Enterprise ve Standart sürümleri, içerisinde varsayılan olarak bulunan sanallaştırma mimarisi (Hyper-V) olmadan da satılabilmektedir. Bu amaçla bu 3 sürümün de Hyper-V özelliği bulunmayan özel sürümleri bulunmaktadır.
Windows HPC Server 2008
Yüksek ölçekli çalışmaların yapılabilmesi için oluşturulmuş olan HPC (High Performance Computing) mimarisi sayesinde binlerce işlemci ve çekirdek desteği ile çalışabilmektedir. Kendi içerisinde bulunan araçlar sayesinde yüksek performans gerektiren işlemlerin yapılabilmesi sağlanır. 64-bit üzerinde çalışan bu sürüm ile paylaştırılmış görev yönetimi ve çok uzun zaman alacak yüksek ölçekli işlemler aynı işi yapmak için kümelenmiş bilgisayarlar tarafından yüksek performansla yapılabilmektedir.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>