Windows’un Tarihçesi
Windows
Windows Vista, günümüzde satılan masaüstü ve dizüstü bilgisayarların hemen hemen tümünde standart olarak bulunan, güncellenmiş grafiksel kullanıcı arabirimi başta olmak üzere, değiştirilmiş arama özellikleri, yeni çokluortam oluşturma araçları ve yeniden tasarlanmış ağ, ses ve görüntü alt sistemlerini içeren, Microsoft firmasının çıkardığı işletim sistemleri ailesinin (DOS – Windows 3.1/95/98/ME – Windows NT/2000 –Windows XP) 2007 yılında piyasaya sürülmüş son sürümüdür.
Microsoft firması, bilgisayar kullanıcısının önündeki metin tabanlı siyah bir ekranda komut satırına klavyeyle çeşitli komutları yazarak uygulamaları çalıştırıp kullandığı ve sabit ya da taşınabilir disklerdeki veriyi ve dosyaları yönettiği bir işletim sistemi olan DOS29 ile tanındı. DOS, kendisinden sonra gelecek diğer işletim sistemleri gibi grafik uygulamaları (muhasebe programları, bilgisayar oyunları vb.), kelime işlemcileri (Word vb.) çalıştırabiliyor, yazıcı kullanarak çıktı alabiliyor, İnternet’e bağlanabiliyor, ağ üzerinden dizin ve yazıcı paylaştırabiliyordu. DOS’un sonrakilerden temel farklılığı kendisinin grafik tabanlı olmamasıydı.
Daha sonra gelen Windows 3.1 ise DOS tabanlı bir grafik kullanıcı arayüzüydü. Bu işletim sisteminin getirdiği yenilik, kullanıcının artık birçok işlemi, bunları yapmak için herhangi bir komut bilmesine gerek olmadan fare ile Masaüstü denen görsel zeminde dizin, dosya ya da programların simgelerine tıklayarak gerçekleştirebilmesiydi. Windows 3.1 ile gelen ve ona adını veren bir yenilik de işletim sistemine ait uygulamaların ya da herhangi bir sürücü, dizin içeriğinin ‘pencereler’ halinde görüntülenmesiydi.
Windows 95, DOS ve Windows 3.1’in sahip olduğu temel işlevlerden yola çıkarak hazırlanmış bütünsel bir Windows işletim sistemiydi. Yani Windows 3.1’de olduğu gibi DOS işletim sistemi açıldıktan sonra çalıştırılan bir grafik arayüz değildi. Windows 95 grafik arayüzü bilgiyi diskte, ağda ya da İnternet’te bulmayı, paylaşmayı ve kullanmayı kolaylaştırmış, bilgisayarın sistem ayarlarının tamamına yakınını da grafik arayüzle yönetilebilir hale getirmişti.
Windows NT ise, DOS tabanlı işletim sistemlerinin yerini alacak ve eksiklerini kapatacak şekilde farklı bir çekirdek yapısı üzerinde geliştirilen, merkezi bir sunucunun yönettiği bir etki alanı (domain) üzerinde çalışmak üzere çok kullanıcılı şekilde tasarlandığı için sunucu piyasasını hedefleyen işletim sistemi ailesinin ilk sürümüydü. Özellikle çokluortam konusunda yetersiz kalsa da, iş çevrelerinde sıklıkla kullanılmaktaydı.
Windows 98, yine DOS altyapısı üzerinde yükselen ve ev ortamında kullanılmak üzere geliştirilen işletim sistemiydi. Kurulduğu bilgisayarların donanımını tanıma ve kullanma, konusunda ilerleme kaydeden Windows 98, yüksek kalitede grafik ve ses uygulamalarını destekleyebilmesi sonucu, bilgisayarın bir boş zaman geçirme ve eğlence aracı haline gelmesinde önemli rol oynadı. Günümüzde de, eski model bilgisayar sahiplerince donanım yetersizliği sebebiyle hala tercih edilebilmektedir.
Adını yeni milenyumdan alan Windows ME, Windows 98’in çokluortam ve İnternet servislerindeki eksiklerini gidermek üzere tasarlanan DOS tabanlı son Windows sürümüydü. Benzer zamanlarda piyasaya sürüldüğü için Windows 2000’in gölgesinde kalan bu işletim sisteminden sonraki tüm sürümler NT çekirdekli olarak geliştirildi.
Windows 2000, NT tabanlı, merkezi yönetim ve kaynak paylaşımı gerektiren, birçok bilgisayarın beraber çalışması gereken ortamlarda sunucuya bağlı çalışacak bir iş istasyonu olarak tasarlandı. Ancak donanım uyumluluğu, çalışan uygulamaların sağlam bir biçimde yönetilebilmesi, yerel güvenlik olanakları vb. özellikleri sayesinde salt bir masaüstü işletim sistemi olarak da ihtiyaçlara yanıt verdiğinden, yalnızca sunucu ve iş istasyonlarında değil, ev kullanıcıları tarafından da sıklıkla tercih edildi.
Windows XP ise, kişisel bilgisayarlara yönelik Home ve işyeri bilgisayarlarına yönelik Professional sürümleri bulunan NT tabanlı işletim sistemidir. Bu iki sürüm dışında ‘Tablet PC’ adı verilen özel dizüstü bilgisayarlar ve ‘Media Center’ adı verilen çokluortam bilgisayarları için özel sürümleri bulunmaktadır. Önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlik NT çekirdeği üzerine kurulmuştur. Vista piyasaya sürülene kadar beş yıllık süre içinde en çok kullanılan Windows sürümü olmuştur.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>