WordPress Kurulumu Resimli Anlatım
Bu bölümde son dönemde en popiler web sitesi geliştirmek için kullanılan aynı zamanda dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biri olan WordPress kurulumundan bahsedecegim. Php ve Mysql teknolojileri kullanılarak geliştirilen WordPress kullanarak kısa süre içinde kendi sunucunuza kurulum yapabilir, sitenizi yayınlayabilir ve sitenize içerik eklemeye yani bloglamaya başlayabilirsiniz.
Hosting firmalarının sağladığı cPanel aracılığı ile wordpress otomatik kurulabilmektedir fakat manuel kurulum yapmak istiyorsak aşağıdaki basmakları takip etmemiz gerekiyor;
- Basamak: WordPress kurulum paketini indirin.
- Basamak: Sunucunuza WordPress dosyalarını yükleyin
- Basamak: WordPress’in kullanacağı veritabanını oluşturun
- Basamak: Kurulum aşamasına geçin
1.Basamak: WordPress kurulum paketini indirin
Kurulumu başlatabilmemiz için ilk olarak WordPress paketini resmi web sitesinden indirmemiz gerkiyor. Wordpresin son kararlı (stable) versiyonunu indirmenizde fayda var.
“Download” düğmesine tıkladıktan sonra WordPress’in son versiyonu bilgisayarınıza indirilecektir. Bilgisayarınıza indirilmiş olan kurulum paketini yeni bir klasöre çıkartın (unzip).
2.Basamak: Sunucunuza WordPress dosyalarını yükleyin
Şimdi sunucumuza hazırladığımız WordPress kurulum paketini yüklemeye hazırız. Dosyaları yüklemenin en kolay yolu FTP kullanmaktır. Elinizde ftp adres ve şifreniz mevcut ise ftp bağlantısını Filezilla kullanarak yada internet explorer üzerinden adresi direk yazarak kurabilirsiniz. Filezilla kullanmanız işinizi daha kolaylaştıracaktır. (FTP konusunda ayrıntılı bir yazı şuan yazım aşamasında) Bir diğer yöntem ise cPanel üzerinden (File Manager) Dosya yöneticisine bağlanarak dosyaları yüklemektir. cPanel üzerinden dosyaları yüklemeyi seçerseniz wordpress dosyalarını sıkıştırılmış haliyle yükleyerek File Manager üzerinde çıkartabilirsiniz (extract). Her iki durumda da wordpress kurulumu sizin için ana web sitesi olacaksa daha önce hazırladığınız wordpress klasörü içerisindeki dosyaların public_html klasörü içinde olması gerekmektedir.
Aşağıdaki resimde “cPanel” üzerinden “File Manager” a nasıl ulaşacağımızı görmekteyiz.
“File Manager” bağlantısına bastığımızda aşağıdaki resimde görülen sayfaya yönleneceğiz.
Sayfada kırmızı karelere alınmış olan “Upload” düğmesi mevcut dizine dosyalarımızı yükleyebilmemiz için kullandığımız bir sonraki resimdede görülen sayfaya bizi yönlendirecektir.
Bu sayfada artık dosyalarımızı yükleyebilriz. Dosyalarımızı sıkıştırılmış halde yüklemeyi tercih edersek bir önceki resimde yine kırmızı dikdörtgen içine alınmış olan “Extract” düğmesine basarak dosyalarımızı çıkartabiliriz.
3.Basamak: WordPress’in kullanacağı veritabanını oluşturun
Artık kurulum aşamasından önceki son yapmamız gereken basamaktayız. WordPress in kullanabilmesi için bir MySQL veritabanı oluşturacağız ve bu veritabanına tüm kullanıcı yetkilerini vereceğiz. MySQL veritabanını nasıl oluşturacağımız konusu “Mysql Veritabani ve Kullanicisi Olusturma” isimli yazımda mevcuttur. MySQL veritabanını, kullanıcısını oluştururken veritabanı ismini, kullanıcı adını ve şifreyi birkenara not etmeyi unutmayın. Kurulumu tamamlayabilmek için bunlara ihtiyacınız olacak.
4.Basamak:Kurulum aşamasına geçin
Artık web sitemizin kurulumuna başlamaya hazırız. “WordPress” dosyalarınızı sunucunuzdaki “public_html” klasörüne yüklediyseniz herhangi bir browser yardımı ile http://domainadresiniz.com adresine ulaşarak kurulumu başlatıyoruz. Kurulum sırasında İlk alacağınız mesaj “you don’t have a wp-config.php file and you should create one” (wp-config.php dosyanız yok, bu dosyayı oluşturmanız gerekiyor) olacaktır. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi “Create a Configuration File” düğmesine basarak “wp-config.php” dosyasının oluşturulmasını onaylayın.
Bu sayfada kurulum için herşeyin hazır olup olmadığını kontrol etmemiz için gereksinimler kullanıcıya gösterilir, kullanıcının kuruluma hazır olup olmadığı sorulur. Biz şuana kadar tüm bu hazırlıkları tamamlamış bulunuyoruz. “Go!” düğmesine basarak ilerliyoruz.
Önceki basmaklarda oluşturduğumuz MySQL veritabanının detaylarını bu ekranda ilgili alanlara girdikten sonra “Submit” düğmesine basıyoruz.
WordPress girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek eğer bilgiler doğru ise aşağıda gördüğünüz ekrana sizi yönlendirecektir. Bu ekranda “Run the Install” düğmesine basarak kurulumu başlatıyoruz.
Sonraki ekranda wordpress web sitenizin yönetici kullanıcı bilgilerini ve site başlığınızı ilgili alanlara giriyoruz. Arama motorları tarafından sitemiz indexlensinmi yine bu sayfada karar veriyoruz. Tüm bilgileri doldurduktan sonra “Install WordPress” düğmesine basıyoruz. Bu ekranda girdiğiniz eposta adresi ise şifrenizi unutmanız durumunda kullanacağınız adres olması nedeniyle kullandığınız bir adres girmenizi öneririm.
Tebrikler!!! WordPress uygulamanız artık kullanıma hazır. “Login” düğmesini kulanarak yönetici ekranına bağlanabilir ve yeni sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sitenizin yönetici sayfalarına daha sonra ulaşmak isterseniz http://www.domainadresiniz.com/wp-admin/ yazarak ulaşabilirsiniz.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>
Klavyeden girilen 20 adet sayıdan kaç tanesinin pozitif olduğunu bulan ve ekrana yazdıran programı hazırlayınız. C#Form
Bunu yapar mısınız? Gerçekten çok ihtiyacım var.Umarım ki yaparsınız.Yarın içinde siteye koyarsanız çok mutlu olurum.
🙂
Sizin istediğiniz programı daha önceden yapmıştım aşağıdaki linkten yazıya ulaşabilirsiniz.
http://www.kazimsimsek.net/csharp-ile-pozitif-negatif-sayilari-ayirma.html
Kolay gelsin.
evet bunu gördüm fakat orda bir kaç şey aklımı karıştırdı.Nolur yapsanız olmaz mı?Dersten düşük almak istemiyorum.