WordPress Nedir?
WordPress GPL’nin altında lisanslı ve PHP ve MySQL üzerine kurulmuş iyi inşa edilmiş bir kişisel yayımlama sistemi arzusundan doğmuştur. Bs/Cafelog’un yerine resmi olarak gelmiştir. WordPress taze bir yazılımdır, kökleri ve gelişimi 2001′e kadar uzanır. Olgun ve kalıcı bir üründür.
WordPress, kişisel yayın platformları arasında en güçlü sistemlerden birisidir. Kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek birçok çekici özelliği üzerinde barındırmaktadır. Şöyle bir göz atacak olursak WordPress’in özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Kolay Kurulum ve Sürüm Güncelleme
- G-Zip ile Bant Genişliği Tasarrufu
- Kolay Yazı Ekleme ve Düzenleme
- Yazılara Parola Koyabilme
- Yazılarda Zamanlama Özelliği
- E-Posta ile Yazı Yazma Özelliği
- Kullanıcı ve Profil Yönetimi
- Yorum Denetimi
- RSS Beslemesi (feed) Özelliği
- Kalıcı Bağlantı Ayarlaması (Permalink)
- Hazır Tema Kurulumu ve Tema Desteği
- Blog Arayüzüyle Oynayabilme
- Eklentiler Sayesinde Özellik Ekleyebilme
- Diğer Blog Yazılımlarından Yazı ve Yorum Aktarma Desteği
- (Bu özellik WordPress3.0’da eklentiler yardımıyla gerçekleştirilmektedir)
v.b özellikleri ile WordPress her türlü isteğinize cevap verebilen hızlı ve hafif bir platformdur.
Ücretsiz WordPress Servisleri
Günümüzde bazı siteler WordPress altyapısını kullanarak kullanıcılarına ücretsiz blog hizmetini sunmaktadırlar. WordPress’i kavramak isteyenler bu firmalardan ücretsiz bir blog edinerek ya da kişisel bilgisayarlarına WordPress kurarak, WordPress’i öğrenebilirler.İşte bazı siteler:
WordPress.com – WordPress alt yapısını kullanarak ücretsiz blog servisini sunmaktadır.
Blogsome.com – WordPress alt yapısını kullanarak ücretsiz blog servisini sunmaktadır.
Bu adreslerden blog almamız mümkündür. Bunların yanında normal blog hizmeti sunan siteler de mevcuttur. Blogger, Blogspot vs.
WordPress3.0 ile Gelen Yeni Özellikler
WordPress 3.0 paketi ile bir çok yenilik kullanıcılarına sunuldu. WordPress 3.0 paketine dahil edilen/ paketten çıkarılan bazı özellikler:
- WordPress paketi ile WordPress MU (Çoklu Kullanıcı) paketi birleştirildi. Artık web siteniz üzerinden kullanıcılarınıza blog açma imkânı sunabilirsiniz.(WordPress’in kullanımı bölümünde detaylı olarak anlatılmaktadır.)
- Özelleştirilebilir menü seçeneği sayesinde istediğiniz yazıyı, sayfayı veya istediğiniz adresi özel menülerinizde kullanabilirsiniz.
- Yönetim paneline eklenen yardım alanları sayesinde, işlevini bilmediğiniz özellikler hakkında sağ üst köşedeki yardım menüsünü kullanabilirsiniz.
- Uzun bir süredir WordPress paketlerine eşlik eden varsayılan tema değişti.Twenty Ten (2010) adı verilen yeni tema WordPress 3.0’ın gelişmiş özelliklerini destekliyor.
- İçeri aktarıcılar paketten çıkarıldı. Çekirdek paketin hafiflemesi için çıkarılan bu özelliği eklenti yardımıyla kullanabilirsiniz.
- Google, Turbo özelliğini kullanmak için gerekli olan Gears uygulamasını geliştirmeyi bıraktığından dolayı Turbo özelliği paketten çıkarıldı.
- Tema ve eklentilerinizi artık toplu bir şekilde güncelleyebileceksiniz.
- WordPress kurulumu yaparken istediğiniz kullanıcı adı ve parolayı kurulum esnasında seçebileceksiniz. Bu sayede panel saldırıları için güvenlik önlemi de alınmış oldu.
<< Önceki Yazı
Sonraki Yazı >>